Petua Dapur 2

Elakkan Pedih Mata Semasa Kupas Bawang





















Dalam  masakan kita seharian memang memerlukan bawang merah.
Kebiasaannya ketika mengupas bawang merah @ bawang kecil, mata seringkali berair.
Menurut sains, gejala Ini disebabkab apabila bawang dihiris, sulfur akan berpecah dan membentuk gas yang bertindak balas dengan mata manusia dan menyebabkan iritasi pada mata. Iritasi ini membuatkan mata kita sakit. Mata akan menghasilkan air mata sebagai tindakan reflex terhadap iritasi gas tersebut bagi menghilangkan dan menghalang mata daripada gas tersebut.
Bagi mengelakkan mata dari pedih dan berair, cuba petua dibawah ini :-








Sebelum mengupas bawang, cucukkan sebiji bawang merah @ kecil yang belum dikupas dan bersaiz kecil di hujung pisau. Biarkan seketika dan kupas seperti biasa. InsyaAllah berkesan.
Itu saja.....

 

p/s : Untuk kesan yang lebih baik, sebelum kupas bawang, pakai cermin mata he..he..he.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...